سرورهای مجازی یا اختصاصی
با یک مثال به تعرف سرور مجازی می پردازیم،ممکنه یه روز سرد پاییزی (و البته همراه با آلوگی هوا ) زمانی که تو ترافیک هستید ، به این فکر کنید که از فردا بهتره با اتوبوس به محل کارم برم، در این صورت با یک موتور روشن(منظور موتوردودزا اتوبوسه) تعداد زیادی از افراد درفضای تقسیم شده اتوبوس (که به هر نفر 1 صندلی تخصیص داده شده) میتونن به مقصد خودشون برسن و البته دیگه از ترافیک و آلودگی هوا هم خبری نیست.
این یعنی شما بااستفاده از ابزار های مجازی ساز اقدام به تقسیم منابع سخت افزاری سرور خودتون بین کلاینت ها و یا سرویس های راه اندازی شده بکنید.
فکرش بکنید که شما مسئول IT یک مجموعه هستید و مطابق درخواست کارفرما ، نیاز به راه اندازی تعداد زیادی سرویس((DNS,DHCP,MAIL,FIREWALL … درشبکه خودتون دارید، این مهم درحالی میباشد که شما به عنوان مجری این پروژه ملزم به مدیریت مصرف منابع و البته کاهش هزینه ها هم هستید.
چه اتفاقی میافته درصورتی که شما برای راه اندازی هرکدوم از این سرویس ها اقدام به خرید یک سرور با همه منابع سخت افزاری اون و البته هزینه گزاف بکنید؟
بله درسته، کار شما راه میافته و البته شاید به عنوان کسی که مجری این طرح هست دردسر کمتری هم داشته باشه ولی کارفرما شما ملزم به پرداخت هزینه بالایی و البته درجهت بیهوده میشه.
جدای از این موضوع ، شما حتی در مصرف منابعی مثل برق (به جهت تامین انرژی سرور، سیستم های خنک کننده و کولینگ سرور و …) وهمچنین تجهیزات نگه دارنده سرور ( (rack , cable , socket..و… هم به چالش برمیخورید.
همه اینا درحالی هست که فناوری مجازی سازی یا همون Virtualization ایجاد شده برای اینکه شما بتونید با حداقل هزینه، بهترین و پایدار ترین خدمات رو ارایه بدید(کاری که حرفه ای ها انجام میدن).
دلایل مهم داشتن سرور اختصاصی عبارتند از:
- اگر در طول سرویس منابع بیشتر احتیاج دارید، میتوانید پلن خود را ارتقا دهید
- تنظیمات پیکربندی سرور و کنترل کامل منابع در پلنهای سرور اختصاصی در اختیار شماست
- سرورهای اختصاصی منابع منحصر به فرد، پرسرعت و قدرتمندی را در اختیار شما قرار خواهند داد
- این امکان وجود دارد که با سرورها پردازشهای پیچیده، برنامههای سنگین، بازیها و سایتهای با ترافیک بالا را به راحتی مدیریت کنید
- سرورهای اختصاصی به دلیل عدم اشتراک گذاری منابع، از امنیت بسیار بالایی برخودارند و به راحتی میتوانید اطلاعات حساس خود را در آنها نگهداری کنید
Vps چطور کار میکنه؟
کارکرد ماشین های مجازی یا همون vps عملا تفاوتی با سرور فیزیکی که شما تهیه میکنید ندارد، مهم ترین تفاوت اون با سرور فیزیکی در limit سخت افزاری و resorce میباشد که از سمت شخصی که راه اندازی میشه اعمال میشه.
برای ساده تر کردن موضوع به مثال راه اندازی سرویسمون در بالا تربرمیگردیم.فکر کنید شما به عنوان admin شبکه قراره دو سرویس web و dns راه اندازی کنید. حتما شما میدونید که سرویسی مثل خدمات وب باتوجه به حجم بالا محتوا سایت و فایل ها و موارد موجود در آن از نظر دیسک به منابع بیشتری نسبت به سرویس dns داره ، پس تصمیم شما این هست که با استفاده از ابزار مجازی سازی مثل ESXI اقدام به راه اندازی دو VPS در سرور فیزیکی خودتون بکنید و به عنوان مثال به VPS که قراره حاوی سرویس WEB شما باشه 200 گیگ و به VPS مربوط به سرویس DNS که دیتا کمتری داره 50 گیگ بدید.
نحوه راه اندازی Virtualization و ساخت VPS به چه صورت است؟
حقیقتا در رابطه با این مورد باتوجه به تعدد سیستم عامل ها و نرم افزار های مجازی ساز، نمیتوان روش یکسانی را ارایه داد.
ولی به صورت کلی روش عمومی این مورد، انتخاب بستر مناسب مجازی ساز مناسب با نوع نیاز و ترجیح شما KVM , Microsoft Hyper V , Vmware و … وسپس نصب این سیستم عامل برروی سرور میباشد.
پس از نصب مجازی ساز به عنوان سیستم عامل اصلی سرور، میتوانید اقدام به راه اندازی ماشین های مجازی متناسب با منابع دلخواه خود نمایید.
لازم به ذکر میباشد که البته مجازی ساز را میتوانید به عنوان یک نرم افزار مانند vmware workstation برروی سیستم عاملی مثل Windows نیز نصب نمایید و لزوما نیاز به نصب آن به عنوان سیستم عامل اصلی سرور نیست( این موضوع کاملا به کاربری و نوع استفاده شما بستگی داره).
به طور کلی اینترنت نتیجه راه اندازی خدمات بسیاریست و این خدمات همانند برنامه های کاربردی محتاج منابع سخت افزاری می باشند. و این منابع سخت افزاری نوعی کامپیوتر است که سرور نام دارد با امكانات سخت افزاری و نرم افزاری بيشتر كه بر خلاف كامپيوتر های خانگی هميشه بايد روشن و به اينترنت متصل باشد. مديريت سرور به دليل حساسيت خاصی که دارد بايد توسط افراد متخصص انجام شود تا برای سايت هايی كه بر روی آن قرار دارند مشكلاتی چه از نظر كيفی و چه از نظر امنيتی ايجاد نشود.
سرور ها بر سه نوع هستند
- سرور اشتراکی
- سرور مجازی (VPS)
- سرور اختصاصی
سرور های اشتراکی:
رایج ترین، ارزان ترین و نیز راحت ترین نوع هاستینگ به حساب می آیند. در سرور های اشتراکی چندين وب سايت به طور همزمان از امكانات يک سرور استفاده می كنند كه تمامی سخت افزار ها و نرم افزار های آن قبلا توسط شركت ارائه دهنده سرویس (مانند Server.ir) نصب شده است و به صورت اشتراکی با سايت های ديگر مي توانند از اين امكانات استفاده نمايند.
سرور مجازی (VPS):
پیش از این در مورد VPS و یا همان سرور مجازی با شما سخن گفتیم عملا خدماتی است مابین سرور اشتراکی و سرور اختصاصی. چرا که در این نوع سرور نیز همچنان سخت افزار سرور بین استفاده کنندگان از VPS به اشتراک گذاشته می شود. اما با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی، پارتیشن بندی می شود که هر پارتیشن منابع سخت افزاری اختصاصی خودش را دارد و می تواند تقریباً معادل یک سرور اختصاصی کامل پیکربندی شود.
سرور اختصاصی، امکانی است کارآمد، برای مؤسسات و سازمان های بزرگی که نمیتوانند یا نمی خواهند به هر دلیلی از سرور های اشتراکی با دیگر افراد و سازمانها استفاده
سرور اختصاصی
از آن جا که در این روش، تمام فضای هارد دیسک سرور به طور کامل و نیز پهنای باند قابل توجهی در اختیار مشتریان قرار میگیرد، امکانات متنوعی برای یک سازمان بزرگ فراهم می آورد. از آن جمله میتوان به فضای ذخیره سازی بسیار بیشتر از معمول، ایجاد پایگاه های اینترنتی متعدد، پهنای باند بسیار قابل توجه، تأمین بستر ترافیک ماهانهی بیش از میزان معمول، تسلط و کنترل کامل بر روی سرور اختصاص یافته، آزادی در نصب نرمافزارهای دلخواه بر روی سرور، تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات و دادههای سازمان در هر زمان دلخواه و آزادی در مدیریت محتوای سرور اشاره نمود.
بسیاری از سازمانهای بزرگ داشتن یک سرور اختصاصی را در مرکز دادهای (Data Center) ایمن و مطمئن بسیار به صرفه تر از استفاده از فضا بر روی سرور های اشتراکی می دانند.
البته تنها کاربرد سرور های اختصاصی محدود به سازمان ها و یا شرکت های بزرگ نمی شود بلکه توسط صاحبان وب سایت های دانلود و یا صاحبان بازی های آنلاین نیز برای ایجاد گیم سرورها (سرور های بازی) با بازدید بالا که اغلب به فضای ذخیره سازی و پهنای باند بیشتری نیاز دارند می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
در صورت نیاز به سرور های اختصاصی می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان ویاناوب از طریق هر یک از راه های ارتباطی گفتگوی آنلاین، تیکت و یا تماس بهرمند شوید.